TOM STENSAKER
HOVEDMENY
HJEM
SØK
ARKIV
LINKER
KONTAKT MEG
PÅ SKI I SØRMARKA OG GAUPESTEINSMARKA PDF Skriv ut
Skrevet av Tom Stensaker   

Skitur tirsdag 25 januar  2011.

Rute:
Ski-Bjerkebekk-Gaupesteinshytta-Gaupestein-Skeidarkollen-Sterkerud-Stallerud-
Kloppa-Myrer-Sværsvann-Sandbakken.
Sandbakken-Krokhol-Siggerud-Sterkerud-Ski.

Distanse:
60 km.
Image
Ski er et flott utgangspunkt akkurat nå

Vi startet fra Ski (anbefaler å parkere utenfor Ski sykehus for det er dårlig med parkering i dette området). Etter å ha parkert bilen, gikk vi gjennom et boligområde (ca 200 meter) ned til et jorde der løypa gikk. Vi tok ikke løypa mot Langhus, men fortsatte østover jordene mot Bjerkebekk som var preparert med stor maskin.

Image
Flotte løyper over jordene ved Ski kirke

Image
Mellom jordene opplevde vi Næremosan et myrområde paddeflatt med små furuer

Image
Sol og drømmeløyper over Næremosan

Image
Vidunderlig vakkert der gårdene lå på hauger i kulturlandskapet som her mot Grøstad øst for Nærevannet

Image
Mot Strevopp

Vi gikk over mange jorder i det vakre kulturlandskapet sør for Nærevannet og inn i skogen ved Strevopp. Før vi nådde Bjerkebekk gikk vi forbi Strevoppbråten der en gammel falleferdig stue sto midt inne i mørke skogen, her hadde det vært en liten plass som for lengst var nedlagt. Både vinduer og dører var borte og stua så ut som et lite spøkelseshus.

Image
Husmannsplassen Strevoppbråten er snart historie

Image
Trist at slikt skal forfalle

Omsider nådde vi Bjerkebekk en speiderhytte der det før hadde vært servering. Vi satte oss utenfor verandaen og tok en tidlig lunch fordi vi var litt sultne. Varm toddy og matpakke hjalp på formen, og vi fortsatte løypa mot Gaupestein i scooterspor i lett terreng.

Image
Bjerkebekk

Image
Lett terreng innover i Gaupesteinsmarka

Image
Vakre myrområder med furuskog innover mot Gaupestein

Image
Vi trodde nesten vi var på Krokskogen

Da vi nådde Gaupestein, en gigantisk steinblokk, skrev vi navnet vårt i en gjestebok som lå under steinen. I en liten hule under steinen lå boka, et artig påfunn.

Image
Gaupesteinen er en gigantisk steinblokk som det er mulig å bestige eller krype under

Etterpå fortsatte vi ned til Gaupesteinshytta der det er servering i helgene. Det er speidere fra Tomter som eier hytta og har servering her på søndager. Hytta ligger utrolig vakkert til ved ei myr og vi satt å solte oss litt her før vi gikk tilbake til Gaupesteinen.

Image
Gaupesteinshytta ligger vakkert til

Image
Vi forelsket oss i denne vakre idyllen

Image
Flotte myrer over Høgesset

Deretter fortsatte vi hele Gaupesteinsmarka på langs over Høgesset til Skremma. Et herlig terreng møtte oss hele veien og det gikk slakt nedover i småkupert furuskog og over vakre myrer.
Fra Skremma kom vi inn på stormaskinløypa fra Bjerkebekk og krysset Riksvei 154 mellom Ski og Enebakk og fortsatte mot Skeidarkollen der det er servering i helgene og vi var tilbake i Sørmarka.

Image
Grensen mellom Sørmarka og Gaupesteinsmarka går her ved Bjørnebråten, riksvei 154 deler området i to.

Vi fortsatte løypa videre fra Skeidarkollen mot Sterkerud og langs denne løypa var det en del bebyggelse. Sterkerud er en speiderhytte der det er servering på søndager og hytta er et populært mål.

Image
Sterkerud

Vi fulgte hovedløypa gjennom Sørmarka til Stallerudhytta som var nypreparert og passerte det vakre Bukkestitjern, en idyll i hjertet av Sørmarka. Det er få vann i hjertet av Marka derfor setter en stor pris på de få som finnes og Bukkestitjern er et lite "smykke" midt inni mørke skogen.

Image
Bukkestitjern

Vi nådde Stallerudhytta der det også er servering i helgene og fortsatte mot Kloppa der vi krysset riksveien mellom Langhus og Siggerud. Vi hadde tenkt oss over Slettåsen, men der var det ikke preparert så vi fortsatte mot Myrer i en dal som går paralelt med motorveien som vi ikke kunne ungå å høre på vei over til Sværsvann. Da vi nådde Sværsvann krysset vi Riksvei 155 som er Enebakkveien og fortsatte mot Frambu og Sætertjern i opptråkket spor til Sandbakken parkering.
De siste 500 metrene opp til Sandbakken kafe gikk raskt og etter 5 timer og 40 km var det godt å slappe av på Sandbakken en halvtimes tid selv om det var stengt. 

Image
Irene og Even på Sandbakken med hunden Tyra, tidligere bestyrere på Sandbakken.

Omsider må vi ta farvel og vi fortsetter i raskt tempo mot Krokhol og videre til Siggerud og er tilbake i Sørmarka, der vi tar raskeste vei tilbake til Ski om Sterkerud og over Mørkåsen der vi opplever solnedgangen denne vakre dagen. Videre i treningstempo til Langhus og Ski som vi når i skumringen.

Takk for en aldeles vakker dag og tur i Gaupesteinsmarka, Sørmarka og Østmarka med tidenes vinter, 50 cm snø og drømmeforhold. Det er ikke ofte det er så flott vinter i dette området så benytt anledningen nå til å oppleve skiturer du sjelden får gått. Du får masse kulturlandskap i Ski, villmark i Gaupesteinsmarka og Sørmarka er en liten Østmarka i miniatyr, småkupert og du bør helst gå den på langs. Vi ønsker alle god tur i dette området som helt sikkert har skiføre noen måneder til !

< Forrige   Neste >

Template source from Free Site Templates by JimWORLD. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.