TOM STENSAKER
HOVEDMENY
HJEM
SØK
ARKIV
LINKER
KONTAKT MEG
GOD GLI I ØSTMARKA 4 APRIL 2006 (UTEN BILDER) PDF Skriv ut
Skrevet av Tom Stensaker   

Skitur tirsdag 4. april 2006

Rute:
Ellingsrud-Mariholtet-Ødegården-Smørhullet-Bysetermosen-Paradisdalen-Vangen.
Vangen-Paradisdalen-Eriksvann-Klokkerud-Gullsmeden-Mariholtet-Ellingsrud.

Vi startet fra Ellingsrud i gråvær og ble svært glade da vi ble ønsket velkommen av nypreparerte spor. Vi fulgte sporet til Mariholtet forbi de små plassene Enga, Nuggerud og Bråtan og videre langs den delen av nordre Elvåga som ikke har noe navn. Løypa gikk ved siden av bilveien, og her gikk det flere til fots enn på ski inn til Mariholtet.

Vi nådde Mariholtet etter 4 km, og det preparerte sporet fortsatte i retning Skullerudstua. Vi fulgte dette til Nøklevann og videre forbi den nedlagte plassen Kattisa. Denne traseen er lysløype, og det er preparert for klassisk og fristil hele veien mellom Mariholtet og Skullerudstua til Grønnmo. Den preparerte løypa fortsatte ikke ned til Skullerud så tidlig på morgenen, men tok av ved Ødegården og opp til Høgås.

Ødegården er en av få plasser der det bor folk og ble ikke revet den gang Nøklevann ble drikkevann (rundt 1950). Dette er en sjarmerende plass med en liten rød stue og et uthus. Slike plasser kunne det ha vært mange av i Østmarka, men et titalls små plasser ble revet langs de nye oppdemmede drikkevannene på 1950-tallet. Tilbake ligger bare vollene med grunnmurer dekket av kratt og busker.

Vi fortsatte videre med supergli over Høgåsen og ned mot sydenden av nordre Elvåga i bratt terreng nedover fra Høgås. Vi passerte nok en plass som er revet. Pettersbråtan måtte også vike for drikkevannet da nordre Elvåga ble oppdemmet. Vi fulgte videre hovedløypa mot Smørhullet og langs Spinner'n til Klokkerud (også en nedlagt plass) rett før Sandbakken.

Fra Klokkerud var det til vår store glede preparert videre mot Eriksvann, og da vet vi at det også er preparert videre mot Vangen og Bysetermosen. Og i samme flotte føret med supergli spratt bare kilometrene unna i rekordfart forbi Torsmosan og Eriksvann. Vi møtte preppemaskinen og hopper ut av løypa og hilste ærbødigst på basen, for han var "kongen" i dag som laget disse fantastisk fine sporene. Vi smilte fra øre til øre idet han passerte, og stolt hilste han tilbake.

Så fortsatte vi i de ferske og "fete" sporene videre mot Skjelbreia. Her ved bålplassen går løypa til Vangen gjennom Paradisdalen, men før vi gikk dit tok vi en tur ned til Bysetermosen for å få noen ekstra kilometre (4,5 km). Vi gikk gjennom tunet på Skjellbreia og oppdaget at de som bodde der hadde tatt med seg alle hundene sine og flyttet. Stedet står nå tomt. Det var jo litt vemodig, men det flytter forhåpentligvis inn noen nye firbeinte og tobeinte etter hvert.

Vi fortsatte over Kjerremosan og forbi Morttjern til Bysetermosen, som er et fint utgangspunkt til Vangen (bare 3 km). Her snudde vi og fortsatte tilbake til Skjellbreia og tok løypa til Vangen gjennom Paradisdalen. Vi passerte Paradisputten og Løkensetermyrene, kom til Skålsjøkrysset og fortsatte videre forbi Kløfttjern til Askevannet. Dette er en lett trasé som viser Østmarka på sitt beste. Man blir liksom aldri lei av å gå her.

Vi nådde etter hvert Vangen, inntok vår vanlige plass og satte oss ned og slappet av en times tid. Roy, som er bestyrer, var ikke tilstede, men søsteren, Nina, varter opp med kanelsnurring og kaffe. Vi koste oss og slappet av lenge før vi omsider tok på hjemvei.

Vi valgte samme vei tilbake gjennom Paradisdalen til Skjelbreia og videre via Eriksvann til Klokkerud og Smørhullet. Fra Pettersbråtan tok vi løypa om Gullsmeden - også en gammel plass som ble revet rundt 1950 på grunn av drikkevannet. Denne plassen var Østmarkas desidert mest populære, og her var det servering helt frem til husene ble revet. Vi passerte plassen som kunne ha ligget der oppe på berget.

Vi fortsatte over Slettefjell og ned til lysløypa fra Nøklevann, som vi fulgte ned til Mariholtet. De siste 4 km ned til Ellingsrud gikk greit, og etter 65 km i knalltempo var vi tilbake ved utgangspunktet - etter bare vel 6 timer.  Dette ble en fin dag takket være Friluftsetatens preparering. Takk for turen og god tur til dere!
< Forrige   Neste >

Template source from Free Site Templates by JimWORLD. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.