TOM STENSAKER
HOVEDMENY
HJEM
SØK
ARKIV
LINKER
KONTAKT MEG
HØSTTUR TIL VANGEN PDF Skriv ut
Skrevet av Tom Stensaker   
Forslag til fottur til Vangen i Østmarka.

Rute:
Bysetermosen-Byseter-Kjerringhøgda-Vangenåsen-Vangen.
Vangen- Bysetermosen (vei evt. rødmerket skiløype).

Distanse: ca 7,5 km.

Image
Vangen


Vi starter fra Bysetermosen parkering, fra Oslo kjører en Enebakkveien og tar til venstre fra Riksveien ved Fjell og opp til Bysetermosen der det er gode parkeringsmuligheter.

Image
Bysetermosen

Fra parkeringsplassen følger vi veien mot Rausjø ca 500 meter til der blåmerket sti tar av til venstre bratt opp til Bysetra. Setra brukes som speiderhytte og hovedhuset er i bra stand selv om det har litt hyttepreg. Uthuset er i dårlig stand, men kan fremdeles reddes. Setra ligger vakkert til og setervollen er grønn og frodig og ligger som en åpning i skogen.

Image
Bysetra

Image
Hovedhuset på Bysetra er i dag speiderhytte

Image
Uthuset på Bysetra er falleferdig

Image
Bysetra en mørk høstdag

Fra setra tar vi stien opp til Kjerringhøgda (349 moh) som er umerket og som går bratt opp til branntårnet fra Bysetra. Kjerringhøgda ligger bare ca 700 meter fra Bysetra, men det er litt bratt oppover før man når utsiktstårnet.

Image
Vi skimter tårnet der oppe

Image
Tårnet ligger på toppen av Kjerringhøgda og var tidligere branntårn

Utsiktstårnet var tidligere brannvakttårn og solid bygget i jernkonstruksjon. Her er trapper med rekkverk og lett å komme opp til toppen der det er en benk og bord og en utrolig utsikt. Her kan en skue utover det meste av Sør og Østmarka, mot byen, mot Sverige og i vest helt til Gaustatoppen.

Image
Flott utsikt mot Tonekollen og den nordligste delen av Mosjøen

Image
Sørover ser vi mot Øyeren og Sverige

Image
På toppen er det benk og bord


Nede på bakken igjen må vi summe oss litt etter alle inntrykkene på toppen før vi går ned til Bysetra og følger blåmerket sti videre over den nordlige delen av Kjerringhøgda. Terrenget er typisk for Østmarka med åpne furumoer og høydedrag og ned i dype søkk og så opp igjen og over nye vakre høydedrag.

Image
Vel nede tar vi farvel med det gamle branntårnet på Kjerringhøgda

Vi passerer et stikryss der en blåmerket sti går ned til Bysetermosen, vi derimot fortsetter over Vangenåsen (285 moh) i retning Vangen. Stien går på oversiden av Mosjøen, men vi ser ikke vannet der vi følger et høydedrag ca femti meter over Mosjøen.

Image
Vi kan  se litt av Mosjøen fra Vangenåsen hvis vi går litt utpå pynten

Omsider etter en drøy times gange når vi Vangen skistue som eies av skiforeningen. Stua ligger vakkert til på en topp og den gamle plassen Vangen ligger like ved. Fra Vangen er det bare 500 meter ned til Mosjøen der man kan leie kano og padle på Mosjøen som er ca 5 km langt.

Image
Vi får omsider øye på Vangen skistue

Vangen har åpent i helgen fra kl. 10-16 og selv om stedet har litt moderne arkitektur har stedet alikevel atmosfære. Her får du kjøpt ferske bakervarer, mineralvann og varme drikker. Her er både tre sauer og flere hester som er til stor glede for barn og unge. På hverdager er det leirskole for barn på Vangen, men kafeen er også åpen fra mandag-fredag fra kl. 10-15.

Image
Frank er den ene av bestyrerne

Image
Roy er den andre

Tilbaketuren går på vei tilbake til Bysetermosen og vi følger denne nedover mot Kjerrmosen der det tar av en vei til høyre mot Skjelbreia, men  vår tur fortsetter langs Vangenveien ned til Bysetermosen som vi når etter ca 3,5 km. Vi er tilbake ved utgangspunktet etter en fin runde med mange opplevelser.

Sett av ca 3-4 timer på turen så har du litt tid på Kjerringhøgda og på Vangen. Vi ønsker dere en riktig god tur og god helg !
< Forrige   Neste >

Template source from Free Site Templates by JimWORLD. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.