TOM STENSAKER
HOVEDMENY
HJEM
SØK
ARKIV
LINKER
KONTAKT MEG
FØRSTE SKITUR TIL LØVLIA PDF Skriv ut
Skrevet av Tom Stensaker   

Skitur torsdag 18 desember 2014.

Rute:
Skansebakken-Gråseterveien-Heggelivann-Løvlia.
Løvlia-Skottaveien-Oppkuvvann-Heggelivann-Gråseterveien-Skansebakken.

Image
Gråseterveien

Vi startet på bussholdeplassen på Skansebakken og kunne ta på skiene med en gang. Det var kommet 2-3 cm nysnø i natt og med is og litt grus som underlag måtte vi være forsiktige. Vi trasket opp til Skrubbdal og tok Gråseterveien innover, det var et par skiløpere foran oss så vi hadde et slags spor helt opp til Storbekkhytta.

Det var et par kuldegrader og vinterlig med den lille nysnøen. Vi hadde ventet på denne dagen lenge og selv med bare et par cm nysnø kunne vi få til en langtur på veier og vann og Løvlia lokket der oppe et sted. Vi hadde gått på ski to dager tidligere i uken, men da på veier i høyden der det lå et tynt skarelag, vi måtte da gå nesten opp til Gråseterhytta før vi kunne ta på skie

I dag derimot kunne vi gå på ski hele veien og vi fulgte Gråseterveien innover langs store huggstflater som hadde blitt hugget i fjor og videre langs Heggelielva til Storbekkhytta. De foran oss hadde gått mot Dammyra mens vi fortsatte til høyre oppover bakkene til Fjølhytta, litt grus histen og pisten. Vi måtte nå lage spor og gikk midt i veien slik at ikke sporet skulle bli ødelagt av biler, vi tenker altid på de som kommer etter oss når vi lager et nytt spor.

Vi tråkket oss oppover alle bakkene, da vi nådde sidevei til Søttjerndalen tittet solen frem og vi nøt dette hvite vi hadde under oss og håpet at dette var begynnelsen på skisesongen selv om vi visste at mildvær og regn kunne ødelegge forholden raskt. Vi tenkte ikke så langt og levde i nuet der vi lykkelige gled oppover i eventyrriket.

Image
Gråseter

Da vi passerte brua over Heggelielva ved Gråseter der det altid holder seg kaldt var det svært så vinterlig med snø på trærne og her hadde noe av snøen fra tidligere blitt liggende så her lå det et skarelag med snø under nysnøen og forholdene ble beder. Vi fortsatte oppover mot Søndre Heggelidam og hadde bestemt oss for å ta vannene innover mot Heggelia.

Vi målte isen til 15 cm og vi visste at isen hadde lagt seg for 14 dager så vi var trygge da vi la ut på isen. Vi hadde ventet på dette lenge og bare gått å ventet på at noen cm snø skulle legge seg på isene for med slike milde vintre er eneste mulighet for langtur vann og veier. Og nå var vi i gang og med ispiggene rundt halsen gled vi over Søndre Heggelivann.

Image
Søndre Heggelivann

Det var glatt under det tynne snølaget så det var ikke mulig å skøyte så vi gikk diagonalgang hele veien, det er ca 1,5 km over Heggelivann fra sør til nord så etter et kvarter gikk vi i land og da vi snudde oss så vi det hvite vakre vannet badet i sol og sporet vårt som et bevis på at skiløperen hadde erobret Heggelivann for første gang i år.

Image
Nordre Heggelivann

Vi måtte ta av oss skiene i den bratte bakken opp til Mellomdamveien og fulgte denne opp til Nordre Heggelivann. Vi gikk ut på vannet ved demningen og trasket nordover og fikk etterhvert øye på plassen Heggelia som nå lå øde og forlatt. Vi bare passerte den og fortsatte videre nordover mot Skamrek og inn i vika der løypa til Løvlia gikk.

Image
Heggelia

Vi tok en pause her og en matbit etter et par timers gange før vi forlot Nordre Heggelivann og bega oss i terrenget opp til Nibbitjern. Det var snaut med snø, men tele i bakken og greit å ta seg frem på skare og lyng. Over myrene og i åpent lende gikk det greit og vi nådde det vakre Nibbitjern og det må innrømmes at det var lettere å gå på ski på vannene enn i terrenget.

Image
Nibbitjern

Fra Nibbitjern og opp til Løvlia er det ca 1 km i terrenget, men greit å gå med lite snø under skia, noen åpne bekker her og der ellers uproblematisk. Og så endelig får vi øye på Løvlia som et Soria Moria slott midt i skauen. Normalt skulle det kry av skiløpere her til helgen, men ikke i år for i dag sperret vertskapet øynene opp da vi meldte vår ankomst på ski.

Det var ikke skiløpere på Løvlia denne dagen og stengt så vi gikk bare videre over Lauvliflakene på frosne myrer med litt nysnø. Det var helt greit å ta seg frem på ski over myrene og det er alltid vakkert over Lauvliflakene selv med gult gress, lyng og skarelag med snø.

Den siste biten ned til Skottaveien måtte vi være litt forsiktig da det var bratt og en del issvuller, da vi nådde veien fulgte vi denne sørover på god såle under det tynne laget med nysnø. Her traff vi en skiløper som vi kjente fra før og tok en prat med han før vi gled videre i hans gode spor. Fra denne veien som går fra Damtjern til Heggeliveien har man flott utsyn nordover og man ser ned på Storflåtan. Her var det fremdeles åpent vann midt utpå, men så er vel dette vannet også et av flere usikre vann som i alle fall vi holder oss unna.

Vi fortsatte videre bort til der Atjernløypa krysser veien og følger Atjernsløypa i terrenget et kort stykke og går altså på 3 cm snø, men med frost i bakken kan man gå på rim. Vi når løypekryss til Løvlia om Atjern, men vi skal ikke den veien og fortsetter sørover noen hundre meter over ei myr og når vannet Skamrek. Og endelig er vi ute på isen igjen og det går raskt mot Gagnumsetra.

Image
Gagnumseter

Vi har så god tid at vi tar en ekstratur mot Oppkuvvann og passerer den vakre setra og fortsette på veien oppover mot Oppkuvbekken, her var det bra forhold for skigåing da veien ligger skjermet for vær og vind. Da vi nådde Vesle Oppkuvvann gikk vi gamleløypa over vannet og videre ut på Store Oppkuvvann og det er en eventyrlig opplevelse å gå på ski på Store Oppkuvvann og vi elsker dete vakre vannet.

Vi gikk opp til der Villmannsdalen begynner og snudde der og tok oss tilbake samme vei til Gagnumsetra. Klokka var 15 30 så vi tok raskeste vei hjem dvs samme vei ned som opp altså begge Heggelivannene og Gråseterveien ned til Skrubbdal. Mørket kom ved Gråseter, men vi hadde godt skispor nedover da flere hadde gått på ski denne vakre vinterlige dagen. Vi ploget ikke en eneste gang nedover, men satte utfor alle bakkene i mørket og brukte en times tid fra Søndre Heggelivann til Skansebakken.

Vi hadde gått ca 52 km på ski og brukt hele dagen og hatt en fantastisk fin dag, vi traff bare to skiløpere med røde slitte anorakker, alle treningsfantomene var nok på fjellet. Et slags skiføre i Marka for spesielt intreserte, men du verden for en fin naturopplevelse selv om det ikke er så mye skiteknikk.

Takk for turen og gode turer til alle skientusiaster som må gripe sjansen akkurat der og da og ikke vente til i morgen da det kan være over. Selv slike svarte vintre har noen hvite lyspunkter innimellom !


< Forrige   Neste >

Template source from Free Site Templates by JimWORLD. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.