TOM STENSAKER
HOVEDMENY
HJEM
SØK
ARKIV
LINKER
KONTAKT MEG
ENDELIG VINTER OG SKITUR 21 JANUAR 2007 PDF Skriv ut
Skrevet av Tom Stensaker   

Skitur søndag 21 januar 2007.

Rute:
Sognsvann-Kikut-Stryken-Kikut-Sognsvann.

Vi startet fra Sognsvann for første gang i år og gårsdagens snøvær hadde tryllet frem skiføret også i lavere strøk. Med hele 20 cm nysnø på en gang og fortsatt snøvær i dag ser det endelig lyst ut for vinteren. Bedre sent enn aldri og vi var yre for å komme igang med langturene og milslukinga.

Vi tok nypreparert løype på vestsiden av Sognsvann og Friluftsetaten hadde kjørt opp alle hovedløypene på veiene i løpet av natten og vi nøt sporet oppover mot Lorttjern der vi tok lysløypa mot Ullevålseter. Vi var tidlig ute denne søndagsmorgen, men det var allerede mye folk ute så i dag ville det nok bli en stor skisøndag. Dette hadde vi ventet på så altfor lenge og endelig ble det "vår dag" til glede for alle som elsker å gå på ski.

Vi passerte Ullevållseter som kunne vente seg storinnrykk denne fantastiske skisøndagen og fortsatte på veien mot Blankvannsbråten. Veien var brøytet tidlig på morgenkvisten, men nysnøen som lavet ned gjorde at det var fint å gå denne veien og vi kom ikke ned på grusen da det var en issåle i bånn. Vi passerte Aurtjern et kuldehøl, men i dag bare fem kalde og herlig snøvær.

Da vi nådde Blankvannsbråten en av de vakreste Nordmarksplasser der det bor fastboende kom vi inn på hovedløypa til Kikut. Her var det preparert med scooter da det var for lite snø for stormaskin. Det var helt greit å gå og det krydde av folk. Vi gikk opp til Kobberhaughytta der vår følgesvenn ventet i hundegården, Stegg en vorster som jeg har trent snørekjøring de siste årene skulle være med på årets første skitur.

Image
Mot Kikut

Men først var vi innom og tok en kaffe og en matbit før vi fortsatte over Appelsinhøgda og videre mot Kikut. Stegg fikk løpe løs da det var litt for staupete for snørekjøring. Det var mye lyng og kratt i sporet, men utrolig bra alikevel med så lite snø. Vi nådde Kikut og det var ikke et hav av folk på tunet, men alikevel en del skiløpere. Inne var det glissent med folk og vi fant plassen vår og spiste nista vår.

Image
Kikutstua

Vi hadde tenkt oss til Katnosa, men dit var det ingen løype så tidlig på dagen så vi valgte alternativ to og snørekjøre med stegg på bilveiene mot Stryken. Det lå ca 5 cm med snø på veien også denne hadde blitt brøytet tidlig på morgenen og var som skapt for snørekjøring med god issåle i bånn og ikke noe farlig grus.  Vi hadde "tryna" på grus tidligere og det er farlig det ! Men denne dagen var helt perfekt og vi for i raskt tempo mot Hakkloa.

Vi snørekjørte langsmed Hakkloa og var alene i verden, alle de andre skiløperne hadde nok med å nå Kikut denne første skisøndagen denne rare vinteren. Vi derimot var godt trent med snart hundre mil på ski så langt denne svarte vinteren. Et slags skiføre har det jo vært, men bare for entusiaster og slike som må gå på ski selv om det bare er rim. Vi er ikke akkurat som andre og derfor har vi allerede mange mil på ski og kan nå tøye turene til både 6 og 7 mil.

Vi passerer grenda Hakkloa der det bor fire fastboende familier, dessverre uten barn, men her er det i alle fall liv midt innpå skauen. Vi fortsetter videre langsmed Sandungen det største vannet i Marka og her treffer vi utrolig nok et par skiløpere som  kommer fra Stryken. Vi hilser og  fortsetter mot Sandungskalven i lett snøvær.  Vi kommer til et veikryss og fortsetter rett frem mot Stryken og etter en lang bakke til Daltjuvkrysset er vi på toppen og  videre går det lett  nedover mot Djupdalen og Skillingen.

Image
Stegg på Nyseterveien

Det er ca 15 km fra Kikut til Skillingen og vi har bare brukt en time så dette er en lett trasse, men så har vi jo Stegg foran og han drar godt og vi jukser litt, men det er jo gøy da. Vi er jo blitt litt gammel og milene lengre så det er godt med litt drahjelp av og til. Vi er ca 2,5 km fra Stryken og skal ikke dit, men fortsetter opp Nyseterveien der det bare er oppgått spor, men det er lett føre. Stegg er sliten og jeg lar han gå fri foran meg.

Image
På vei mot Daltjuven

Vi når etterhvert et veikryss der vi tar nyprepparert løype mot Karidalskrysset nord for Daltjuven, treffer noen skiløpere og hilser. Stegg er sliten, har fått trent for lite så vi velger å ta raskeste vei mot Kikut og følger scooterspor tilbake til Sandungskalven. Egentlig hadde vi tenkt oss mot Katnosa, men det var såpass sent på dagen at vi droppet dette og fortsatte langs Daltjuven tilbake til Sandungskalven. Videre langs Sandungen tilbake til Hakkloa i våre gamle spor som var litt gjensnødd og vi nådde Kikut en halvtime før stengetid.

Vi var innom og spiste den andre nistepakka og pratet litt med bestyrer Knut Arne Løyte før vi fortsatte tilbake til Kobberhaughytta og leverte en sliten, men lykkelig vov. Tok samme vei tilbake til Sognsvann om Ullevålseter og lysløypa ned til sivilisasjonen. Selv om klokka nærmet seg 18 krydde det av skiløpere av alle kategorier i lysløypa, noen på vei opp energiske og yre og vi på vei ned mette av inntrykk og gode og slitne, men du verden så lykkelige.

Takk for en fantastisk skisøndag så vinterlig som vi bare drømmer om, vi hadde ikke forestilt oss en slik dag for noen dager siden da alt så svart ut og vi kunne bare drømme om alt dette vakre hvite som bare datt ned i går og ga oss endelig vinter. Takk for min tur og god tur til dere, det ble 65 km i boka !
< Forrige   Neste >

Template source from Free Site Templates by JimWORLD. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.