TOM STENSAKER
HOVEDMENY
HJEM
SØK
ARKIV
LINKER
KONTAKT MEG
VINTERLIG SKITUR I ØSTMARKA 19 JANUAR 2009 PDF Skriv ut
Skrevet av Tom Stensaker   

Skitur mandag 19 januar 2009.

Rute:
Ellingsrud-Mariholtet-Skullerud-Grønnmo-Sandbakken-Vangen.
Vangen-Skålsjøen-Halsjøen-Mariholtet-Ellingsrud.
Distanse: 50 km

Image
Flotte spor i ØstmarkaVi startet vår første Østmarkskitur i år fra Ellingsrud i minus 1 grader og ca 35 cm nysnø. Det var preparert natt til mandag i hele Østmarkas lysløyper og veier, men nysnøen gjorde løypene litt løse. Men det var helt brukbart å gå og vi la i vei sørover mot Mariholtet og det var godt å få seg en skitur i Østmarka igjen. Vi passerte Mariholtet som var stengt i dag og fortsatte lysløypa mot Skullerud. Det var litt glatt føre så vi tok oss god tid mot Nøklevann. Vi traff flere som gikk til fots og det gjorde ingenting etter som det var god plass mellom sporene, men vi smilte mest til skiløperne som vi traff.

Vi nådde etterhvert Skullerudstua, her var skileik og barneskiskole og masse glade barn på ski og de var godt kledd . Vi derimot fortsatte i nypreparerte spor langs lysløypa til Grønnmo. Det var litt løst i de dype ferske sporene så vi måtte være litt forsiktig, men det var helt greit å gå ved siden av sporene. Det var også her endel fotfolk som gikk i skøytetrasseen mellom sporene.

Da vi nådde Grønnmo kjente vi stanken fra søppelfyllinga, men det måtte vi bare godta, men det var godt å komme inn i skogen igjen videre mot Smørhullet. Det var preparert med stor maskin så langt veien gikk forbi sidevei til Østmarkskapellet. Også her en del is i det ferske sporet, men greit å gå ved siden av sporet. Fra der veien sluttet ble forholdene dårligere i terrenget og selv om det var maskinpreparert var det ikke satt spor videre mot Sandbakken, bare kjørt med glattebrett.

Image
Sandbakken

Fra Smørhullet ble det  bedre mot Klokkerud, og her var det kjørt med stor maskin også fra Ødegården-Pettersbråtan-Smørhullet og det var overaskende bra. Fra Klokkerud gikk vi over en liten høyde og ned til Sandbakken, vi måtte være litt forsiktig ned bakken da det var litt isete. Sandbakken var også stengt i dag, men ved inngangen sto det kaffe på termos, mineralvann og sjokoladekake. Vi sendte varme tanker til Even og Irene for slik god service og penga la vi i en skål, det er ærlige og takknemlige folk i Marka.

Mens vi satt på trappa og nøt sola og sjokoladekake dukket plutselig Even opp og vi fikk oss en koselig prat. Even med etternavnet Saugestad er en kjent Østmarking og har skrevet flere bøker om sin kjære Østmark. Han og Irene har drevet stua noen år og har gjort stedet til en av de hyggeligste stuene i Marka. Her er masse aktiviteter og foredrag året rudt og aller best masse godt i disken. Hvis skiføret holder og blir enda bedre holder de åpent hver dag untatt mandag og tirsdag.

Image
Grisebingen mellom Sandbakken og Franskplass.

Vi tar farvel med Even og Sandbakken og fortsetter i scooterspor opp til "Grisebingen" og når veien mot Franskplass og her er det nypreparert av skiforeningen ned til Krokhol og mot Skjelbreiavann. Vi nyter det vakre landskapet på toppen med masse hvite bjerketrær før vi setter oss i "hokcey" nedover til Franskplass som bare er et veikryss på Krokholveien.

Image
Krokholveien.

Vi fortsetter oppover Krokholveien et av de mest snøsikre områdene i Østmarka og kommer til Skjelbreiavann der veien ender.  Løypa videre mot Skjelbreia går i terrenget og er preparert med stor maskin og helt fin å gå,  men vær forsiktig i den bratte bakken ned til Skjelbreiaveien. Vi passerer plassen Skjelbreia  og fortsetter løypa til Vangen og selv om det er litt kvister i løypa er det overaskende bra å ta seg frem.

Image
Kjerrmosan.

Vi når etterhvert dagens mål som er Vangen og som er åpent hver dag hele uka og vi prøver å komme hit hver mandag året rundt. Bestyrerne Roy og Frank har vært ute å kjørt løyper med hver sin scooter i seks timer og kjørt opp det meste av puttisløypene i det inndre Østmarka. Vi tar oss en prat og prater løyper og etter som de har kjørt helt til Deledalsveien ved Elvåga over Skålsjøen, Drettvann og Halsjøen er det ikke tvil om hvor hjemturen går.

Image
Vangen

Så etter en matbit, fersk bolle og kaffe tar vi farvel med Roy og Frank på Vangen og  følger deres scooterspor mot Steinsjøen, Drettvann og Halsjøen. Vi opplever disse vannen i "den blå timen" og det er så vakkert at selv en blasert fyr som oss må klype seg i armen for å tro at det er sant. Dette er en av de flotteste trasseene i Østmarka over myrer og vann så veldig Østmarka og vi opplever alt og det er ikke mer å si enn at det må oppleves.

Image
Steinsjøen

Image
Kløfttjern

Image
Skålsjøen

Vi tar etterhvert farvel med det siste vannet Halsjøen og følger løypa bort til Stakanløypa og tar denne ned mot Deledalsveien som er preparert med stor maskin til Mariholtet som vi når ved mørkets frembrudd. Vi ser at det er løype over Nordre Elvåga og denne er mye raskere og kortere enn Deledalsveien  til Pettersbråtan.

Image
Halsjøen

Fra Mariholtet tar vi lysløypa siste biten ned til Ellingsrud og er tilbake ved start etter å ha gått ca 50 km i alle mulige kvaliteter på løypene. Men vi er fornøyd med denne langturen i Østmarka og prikken over i-en var turen over vannene fra Vangen til Mariholtet. Tror faktisk jeg går den turen "om at i morgo" for maken til opplevelse......

Takk for turen og nyt Østmarka akkurat nå, neste uke kan det være over !
< Forrige   Neste >

Template source from Free Site Templates by JimWORLD. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.