TOM STENSAKER
HOVEDMENY
HJEM
SØK
ARKIV
LINKER
KONTAKT MEG
PÅ SKI I ØSTMARKA 20 JANUAR 2009 PDF Skriv ut
Skrevet av Tom Stensaker   

Skitur tirsdag 20 januar 2009.

Rute:
Østmarksetra-Ødegården-Smørhullet-Klokkerud-Eriksvann-Skjelbreia-Skålsjøen-Knurra-Sætertjernstua.
Sætertjernstua-Knurra-Tonevann-Vangen-Skjelbreia-Klokkerud-Smørhullet-Ødegården-Østmarksetra.
Distanse: 65 km.

Image
Øgården i Østmarka

Vi startet fra parkeringen på Østmarksetra og tok lysløypa ned til Nøklevann, denne veien ble i sin tid bygget til Sarabråten som Thomas Heftye eide. Veien er bygget for datidens kjøretøy og et sted går veien i spiral ned de bratteste kneikene. Da vi når Nøklevann ved Lutdalen velger vi å gå vannet sørover og vi går i scooterspor sørover ca 3 km. Vi går i land ved Kattisa som for lengst er historie, plassen ble revet for mange år siden da Nøklevann ble drikkevann.

Image

Vi fortsetter mot Ødegården, en av få plasser i Østmarka som fremdeles er inntakt og her bor det fremdeles folk. Vi passerer den idylliske plassen i nypreparerte spor bratt opp til Høyås der løypa til Gullsmeden tar av til venstre. Vi derimot fortsetter videre bratt nedover mot Nordre Elvåga til Pettersbråten også en av mange plasser som er revet til fordel for drikkevannet. Her er det løypekryss mot Søndre Elvåga og nordover mot Mariholtet.

Image
Mellom Pettersbråten og Smørhullet.

Vi følger hovedløypa mot Smørhullet sørover og nyter den flotte slake trasseen i dobbeltpreparerte spor over myrene til løypekrysset Smørhullet. Her møter vi løypa fra Grønnmo og følger denne mot Klokkerud som i sin tid også var en plass i skogen. Navnet er nå kun et løypekryss 500 m før vi når Sandbakken og her går det en løype til Eriksvann og Skjelbreia. Vi tar denne trasseen i dag ettersom Sandbakken er stengt.

Image
Eriksvann fra nord.

Vi følger veien mot Torsmåsan i nypreparert maskinløype som endelig er preparert  for første gang i år. Etterhvert kommer vi til Eriksvann og velger scooterløypa over vannet istedenfor stormaskinløypa langs vestsiden. Det er alle vanntrasseene i Østmarka som sjarmerer og Eriksvann er et av dem. Har du mulighet til å følge vannene i Østmarka så gjør det og du vil etterhvert skjønne hvorfor så mange hjerter banker for denne perlen av Marker rundt Oslo.

Image
Eriksvann fra sør.

Fra Eriksvann følger vi hovedløypa igjen mot Skjelbreia slakt oppover forbi en isvull som ofte er vanskelig å passere, men i dag gikk det greit for både skiløper og preppemaskin. Vi når etterhvert Skjelbreiaveien og følger denne ned til Skjelbreiakrysset. Her går det løype mot Bysetermosan og Vangen, men i dag tar vi løypa gjennom Paradisdalen forbi Paradisputten, Flømyra til Skålsjøkrysset.

Image
Skålsjøen.

Det er alltid vakkert i Paradisdalen og i dag er også løypa nypreparert med stormaskin både over Bjønnebete og til Vangen og hva mer kan en drømme om. Vel som Adam kunne jeg vel tenkt meg en Eva her i Paradis også sola da, men her er verken sol eller Eva, men alikevel vi kan ikke klage. Ved Skålsjøkrysset glir vi ut av Paradisdalen og tar løypa ned til Skålsjøen og følger scooterspor over dette vakre vannet til Skålsjøhytta og videre ned på Skålsjøveien og ned til Knurra ved Røyrivann.

Image
Geitsjøen mot nord.

Fra Knurra følger vi Røyrivann nordover mot Geitsjøeen også her i ferske scooterspor i vakre omgivelser. Dette er Losbyvassdraget som har sine kilder fra de vakre Krokvannene i reservatet lenger sør. Geitsjøen er en del av Røyrivann og er et eldorado for padlere med utallige bukter og viker. Losbyvassdraget er en av mange perler i Østmarka både sommer som vinter og vi elsker det og det er her kanskje vårt store idrettshjerte slår mest.

Image
Geitsjøen fra Badstudalen.

Fra Geitsjøen følger vi veien oppover Badstudalen, her er det preparert for klassisk og fristil av Lørenskog kommune og selv om det ligger litt nysnø i sporene er dalen som en drøm. Det er som å gå på fløyel og silke i den lette og luftige nysnøen. Vi nyter en stående bufe` med niste og termos i Badstudalen før vi tråkker oss oppover den siste biten til Sætertjern og Sætertjernstua. Stua har åpent hver søndag og her er andakt, med andre ord et lite Guds hus her ved Sætertjern.

Image
Sætertjernstua.

Vi snur her og drar tilbake og suser nedover Badstudalen til vi når Geitsjøen, så følger vi scootersporet tilbake til Knurra. Knurra er en smal passasje midt i Røyrivann og her renner bekken fra Drettvann ut og dette gjør at Knurra ofte har usikker is. I dag er det en liten råk midt utpå, men vi følger scootersporet forbi der det er tryggt. Vi skal ikke gå Skålsjøen til Vangen, men om Tonevann for første gang i vinter.

Image
Knurra.

Vi fortsetter videre sørover Røyrivannet til løypekryss mot Tonevann og tar farvel med Losbyvassdraget her og fortsetter oppover i nypreparert scooterspor til Tonevann. Det kladder litt under skiene da temperaturen ligger rundt null grader, men da vi omsider når Tonevann gir det seg. Vi glir ut på vakre Tonevann som desverre har en del private hytter langs bredden, men at det er vakkert her er det ingen tvil om.

Image
Tonevann fra nord.

Vi hadde egentlig tenkt oss ned til Mosjøen, men der var det ikke preparert så vi fulgte scootersporet inn i vestvika gjennom et lite sund og kom inn Tonevannsrompa og her hadde vi nydelig utsikt østover mot Tonekollen 368 moh. en av de høyeste toppene i Østmarka. Vi tok farvel med Tonevann og fortsatte mot Vangen sør for Pølseberget et fint alternativ hvis det er vanskelige forhold på Mosjøen.

Image
Tonekollen fra Tonevann.

Vi når Vangen skistue og går inn for å innta en ny lunch sammen med Roy og Frank som bestyrer hytta. Ferske kanelsnurringer ligger i disken og det smaker godt med ferske bakevarer og kaffe. Vi prater mest om løyper  da det er disse gutta som kjører scooter for Skiforeningen i dette området. De har vært ute å kjørt det meste i dag og gjort en god jobb. Det kryr av barn på Vangen for her er det leirskole hver dag og de gleder seg i snøeventyret utenfor Vangen.

Image
Vangen skistue.

Vi tar farvel med Vangen og fortsetter tilbake om Paradisdalen over Steinsjøen til Kløfttjern og videre forbi Skålsjøkrysset, Flømyra og Paradisputten der vi gikk tidligere i dag. Dette er en rask løype og den er flat og slak nedover hele veien til vi når Skjelbreiakrysset der vi tar løypa tilbake over Eriksvann og Klokkerud. Det er en helt annen tur å gå tilbake og vi nyter ettermiddagen og roen i disse traktene som vi aldri blir lei av.

Image
Kløfttjern.

I Paradisdalen traff vi forresten en annen milsluker, selveste milslukerkongen fra vinteren 2006,  Ragnar Djupsjord og vi hadde oss en lang prat. Han klagde litt over at han følte seg gammel og med sine 78 år i beina er han vel det. Mannen gikk over 800 mil i 2006 og da kan han vel hvile litt på laurbærene i år. Men sine langturer i Østmarka når kulda setter inn det bare må han ha og vi skjønner han godt vi da. Etter en lang prat tar vi farvel med denne "friskusen" og fortsetter hjemover.

Image
Ragnar Djupsjord en av de største milslukerne i Marka.

Fra Klokkerud fortsetter vi til Smørhullet og videre over Høyås til Ødegården som lyser opp i skogen før vi når lysløypa i mørket. Vi følger denne mot Sleppa langs Nøklevann og videre forbi Sarabråten til Lutdalen. Vi går tom ved Sarabråten og hiver innpå noen skiver og kommer oss tilbake til Østmarksetra etter en lang og fin dag i Østmarka. Takk for en fin tur og 65 km i boka og god tur i Østmarka til dere.
< Forrige   Neste >

Template source from Free Site Templates by JimWORLD. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.