TOM STENSAKER
HOVEDMENY
HJEM
SØK
ARKIV
LINKER
KONTAKT MEG
VÅRSKITUR TIL KUVELIA 5 MAI 2013 PDF Skriv ut
Skrevet av Tom Stensaker   

Sykkel og skitur søndag 5 mai 2013.

Rute:
Skansebakken-Oppkuvvann-Kuvelia-Gagnumseter-Skansebakken.

Image
Lille Oppkuvvann


Vi startet fra Skansebakken og måtte sykle til Midtre Lysedam der vi hadde skiene liggende. Det var bar og fin vei de første km og litt is her og der videre oppover. Vi passerte hytta ved Nedre Lysedam som ligger tett inntil veien. Det er noen speidere som leier denne hytta, men det er sjelden folk her. Det går en sti her ned til Nedre Lysedam  til en fin plass nede ved vannet, vannet ligger bortgjemt og er en liten idyll utenom allfarvei.

Image
Hytta ved Nedre Lysedam

Vi fortsetter opp til Midtre Lysedam som er kjent for de fleste og vi passerer demningen der vi har et flott utsyn utover vannet. Det er stor vannføring akkurat nå og vårisen er i ferd med å gå opp. Her ved utløpet er det vakkert og det ligger en fin leirplass her som er flittig i bruk om sommeren. Kommer du hit en sommerhelg må du være tidlig ute for å få plass, men på hverdager kan du bade naken her. Vi mimrer litt der vi sitter på dammen og nyter lukten av vår og hører bruset fra vannmassene og vet at det er snøen som forsvinner.

Image
Midtre Lysedam

Vi setter sykkelen fra oss her og finner skia der vi la dem sist og går på beina videre til Smedmyrkoia forbi nok et hoggstfelt som gjør denne løypa tidlig snøfri, før de hogg var det mulig å gå på ski her til langt utpå våren. Vi når Smedmyrkoia som ligger tett inntil veien og plasseringen av hytta er vel ikke den vakreste, men hytta har sjarm der den ligger skyggefullt til i bunnen av Gopletjernsbakkene. Dette er en ubetjent hytte som eies av Den Norske Turistforening og svært populær hele året.

Image
Smedmyrkoia

Vi  går videre oppover til fots da det er bløtt, bart og isete på den gamle kjerreveien. Dette er en sjarmerende vei og ligger nordvendt slik at snøen ligger lenge her, men ikke i år. For et stykke før brattbakkene ble det hugget for noen år siden langs veien og vips fikk sol og vind fri adkomst og dermed forsvant snøen tidlig. Vi må helt opp til Gopletjernskrysset før vi kan ta på oss skiene, vi slipper å ta av og på skiene for når vi først når snøen er den sammenhengende hele veien videre.

Image
Myra før Langtjern

Vi fortsetter opp til Kjagdalen og videre opp til Langtjern. Sålen fra stormaskinen er perfekt hele veien og ingen bare flekker. Vi når myra før Langtjern og videre er det noen åpne bekker vi må forsere før vi går inn i det aller helligste og kommer inn i det vi kaller "Villmannsdalen". Dette er en skyggefull dal mellom Langtjern og Oppkuvvann og på toppen her måler vi fremdeles 50 cm snø. Det er ofte her det faller mest snø i hele Marka og derfor har vi en målepinne her. Vi har målt 250 cm snø her en snørik vint

Image
Myra før "Villmannsdalen"

Vi fortsetter ned til Store Oppkuvvann og tar oss ned til vannet som har god våris og skøyter over dette. Vannet ligger på 583 moh og er et av de siste vannene som isen går om våren. Vi dreier vestover og følger naturløype mot Oppkuven og etter nattens kulde er det fin skare som bærer overalt. Ingen scooter har kjørt her i vinter så det er ingen såle og vi er avhengig av skareføre, her ligger sågar litt nysnø etter at det snødde her i forrige uke. Vi er nå i Oppkuven Naturreservat og alt rundt oss er hellig og vi er en del av det.

Image
Store Oppkuvvann fra øst

Vi fortsetter opp til skiltet Oppkuven/Stuevann og tar løypa mot Stuevann da vi vil innom Grevehytta ved Gjelleråstjern. Grevehytta er en liten lemmekoie ved Gjelleråstjern og eies av Løvenskiold. Det er en idyll av de sjeldne og er et lite "Hans og Grete hus" som vi elsker. Det er Anders Bahr som leier stedet, men vi er så heldige å få bruke stedet en gang i mellom og denne dagen er vi innom  og slapper av i solveggen.

Image
Grevehytta ved Gjelleråstjern

Vi nyter "det gode liv" og nærmere paradis kommer vi ikke for på Grevehytta står tiden stille. Men vi må videre på skaren for vi skal ned på veiene i Kuvelia og disse har ikke vært preparerte og har ingen såle og vi er helt avhengige av skare som bærer i allefall 65 kg. Vi fortsetter over Gjelleråstjern og et stykke nedover til vi kommer til ei myr, her tar vi til venstre og følger en gammel traktorvei bort til Kuveliveien i Smeddalen. Denne var ryddet for noen år siden og det er greit å ta seg frem til veien. Vi følger så veien vestover og har drømmeutsikt østover mot Nordmarka og ser mot Kirkeberget og Sandungen, Kikutmassivet og videre blåne bak blåne så langt øyet rekker.

Image
Fra Kuveliveien mot Sandungen

Denne veien ble i sin tid bygget for skogsdrift for mange år siden og er i dag en av de flotteste veiene i Marka der den ligger på en hylle enkelte steder hvor man ser rett ned på Langlia og Svarten. Den går fra Smeddalen til Nordre Kuvelia der den møter Svartenveien og er ca 4 km lang og ligger nordvendt og er et snøhøl langt utover våren. Vi har gått her i mai/juni på ski og opplevd grønne lauvtrær og fortsatt skiføre. Veien ligger skyggefullt til på ca 500 moh og er en gave til alle vårskiløpere.

Image
Nordre Kuvelia

Vi følger veien helt frem til Nordre Kuvelia og går på god skare og 50 cm snø hele veien. Nordre Kuvelia er en tømmerhytte med stall som leies ut av Løvenskiold og etter at det ble hugget her for et par år siden har hytta nå flott utsikt vestover mot Storflåtan og Vesleflåtan. Vi går helt bort til Svartenveien før vi snur og går tilbake ca 1,5 km til et veikryss der det tar av en vei oppover mot Bjørnstadputten. Denne veien er absolutt siste sted du kan gå på ski i hele Marka utover våren og det er knappt med sol her og altid mye snø. I år kan du helt sikkert gå her langt ut i mai og best adkomst er fra Nordre Kuvelia.

Image
Gagnumsetra

Vi følger denne veien til dens ende og på toppen får vi flott utsyn mot Norefjell, videre kommer vi inn på naturløypa fra Oppkuven og følger denne over Bjørnstadputten og videre ned til hovedløypa fra Oppkuvvann. Det er mye bart i terrenget og myrer og bekker går åpne og vi er glade da vi når stormaskinløypa  og følger denne ned til Gagnumsetra ved Nordre Heggelivann. Vi går ned til vannet der isen er gått opp langs land, det er godt og varmt og vi tar oss en siesta her.

Image
Nordre Heggelivann

Vi skal ikke lenger i dag ettersom det er vanskelig å gå både mot Løvlia og nordover ettersom vann og myrer går i oppløsning. Så vi finner det best å holde oss i Oppkuvtraktene fremover der det fremdeles er brukbart i nordhellingene. Vi får litt bedre tid nå som vi ikke lenger kan ta langturene nordover hver dag og kan nyte en siesta med god samvittighet. Omsider tar vi på hjemvei og velger hovedløypa om Oppkuvvann, men vi går over Lille og Store Oppkuvvann fordi denne trasseen er så mye vakrere enn langs land. Mellom disse vannene ligger Kuvehytta og her går blåmerket sti til Oppkuven, her skremmer vi opp et andepar nesten hver dag da det er litt åpent vann her.

Vi fortsetter langs sørsiden av Store Oppkuvvann der isen er fast og fin og går opp til hovedløypa og samme vei tilbake til Langtjern og ned Gopletjernsbakkene til fots til Smedmyrkoia og videre tilbake til sykkelen ved Midtre Lysedammen, gjemmer skia og sykler tilbake til Skansebakken etter en flott vårskitur. Vi har syklet ca 8 km, gått til fots ca 4 km og gått på ski ca 30 km. Takk for følget og god vår !

Image
Midtre Lysedam med Hornet

< Forrige   Neste >

Template source from Free Site Templates by JimWORLD. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.