TOM STENSAKER
HOVEDMENY
HJEM
SØK
ARKIV
LINKER
KONTAKT MEG
EN TAKK TIL HANNE PÅ SKJENNUNGSTUA PDF Skriv ut
Skrevet av Tom Stensaker   

Fottur onsdag 4 juni 2008.

Rute:
Sognsvann-Måneskinnsløypa-Tråkka-Skjennungstua.
Skjennungstua-Frønsvollen-Fuglemyra-Vettakollen-Bånntjern-Sognsvann


Image
Husmannsplass ved Sognsvann

Vi startet fra parkeringsplassen på Sognsvann en vakker onsdag i begynnelsen av juni, vi passerte den gamle husmannsplassen der Ankerveien starter ved kiosken. Plassen har fått ligge i fred og består av en stue og et uthus og Ankerveien går rett forbi inngangsdøren. Plassen ble fraflyttet for et par år siden, men ligger der som en liten idyll rett bak kiosken og minner oss om alle de små husmannsplassene som nå er kultur.

Image
Husmannsplass ved Sognsvann

Vi følger Ankerveien mot plassen Løkka, men tar av til høyre etter at vi har krysset Sognsvannsbekken og fortsetter mot sørenden av Sognsvann over grønne plener og tar Måneskinnsløypa oppover. Denne tar av fra veien på vestsiden av Sognsvann, første delen er på vei oppover lia og videre rødmerket skiløype som er våt og fuktig hele veien opp til Tråkka der vi passerer lysløypa mellom Frognersetra og Ullevålseter. Løypa er perfekt for de som ønsker å komme raskt opp i høyden og vi elsker den sommer som vinter. Løypa egner seg bra for fottur om sommeren.

Image
Skjennungstua

Image
Skjennungstua

Fra Tråkka krysser vi lysløypa og fortsetter skiløypa mot Skjennungstua som tar av til høyre, dette er en flott gangvei om sommeren selv om den er våt og bløt, men en del klopper og mye stein i stien gjør at man som regel kommer seg tørrskodd frem. Dette er også en sti vi elsker der den tar seg slakt oppover mot Skjennungsåsen. Siste biten opp er bratt, men det gjør ingenting for med duften av Hannes bakst formelig bæres vi oppover mot Skjennungstua og stopper ikke før vi står der ør og ruset foran disken på Skjennungstua mens Hanne denne lille "teskjekjerringa" ønsker oss velkommen.

Image
Disken på Skjennungstua oser av hjemmebakst

Image
Alt er dekorert med Hannes sjel i stua

Vi kjøper Blåbærmuffins og kaffe og pludrer litt med Hanne i disken før vi setter oss foran peisen og slapper av en times tid med en av de mange bøkene i bokhylla. Vi er alene den siste timen før stengetid kl 16 og nyter stillheten og atmosfæren mellom tømmerveggene og all dekorasjonen som preger stedet. Alle vinduene er dekorert og med vårsolen som trenger forsiktig inn er hvert vindu en slags utstilling og en dekorasjon, et vakkert blikk ut mot Nordmarka med Hannes kulisser som en ramme rundt det hele.

Image
Vindu 1 mot sør

Image
Vindu 2 mot sør

Alt på Skjennungstua er gjort med kjærlighet til stedet og Marka, både utvendig og innvendig bærer stua preg av god smak og all hjembaksten, smørbrødene og varmt drikke er av førsteklasses karakter. Skal du til en Stue i Marka og nyte "det gode liv" er stedet nettopp Skjennungstua, for maken finnes ikke. Vi går ofte hit på hverdager, men ikke mandag og tirsdag for da er stedet stengt og setter oss foran peisen og tyvtitter inn på kjøkkenet der Hanne setter deigen i ovnen. Hanne og Bjørn har drevet Skjennungstua i 25 år og blitt et begrep i Marka og elsket av tusenvis.

Image
Vindu 3 mot sør

Image
Vindu 4 mot vest

Image
Vindu 5 mot vest

Vi tar farvel med Hanne og Skjennungstua og blir ønsket god tur videre og trasker blåstien vestover mot Frønsvollen, denne tar av et par hundre meter nedi bakken der vi kom. Vi følger denne først i vått og skyggefullt lende der det nå er lagt ut klopper og man kan gå tørrskodd og videre mot Frønsvollen i åpent vakkert lende med utsikt østover mot Maridalen og vestover mot Tryvannsåsen. Bjørka står vårgrønn og blåbærlyngen er irrgrønn og naturen grønnes overalt og vi er en del av denne fargeprakten på vei til Frønsvollen.

Image
Mot Frønsvollen

Image
Så utrolig grønnt og vakkert

Omsider når vi Frønsvollen og går gjennom den nye skigarden som er satt opp rundt vollen, Oslo Kommune eier stedet og leier ut den ene bygningen til Norges Naturvernforbund. Den andre bygningen eies av Christiania Skiklubb, den eldste og første skiklubb i Marka og består av medlemmer av aller høyeste rang en slags "gutteklubb" som har sine arrangementer her av og til. Den rødmalte stua og uthuset leies altså ut til Norges Naturvernforbund og skal bli et sted for almuen og på vollene skal det gå kviger og kalver fra Bogstad gård hele sommeren.

Image
Frønsvollen

Image
Pinseliljer på Frønsvollen

Vi stopper opp på tunet og nyter de vakre Påske og Pinseliljene som er plantet her tidligere av fastboende som bodde her frem til i fjor. Vi setter oss på trappen til Christiania skiklubbs gamle laftede hytte og nyter utsikten mot byen og den varme vårsolen som vi lar få slippe til en halvtimes tid i solveggen på dette vakre stedet. Vi håper at så mange som mulig får oppleve dette vakre stedet i fremtiden og at Frønsvollen kan bli et sted for almuen.

Image
Farvel til Frønsvollen

Image
Hvite enger med hvitveis

Vi tar farvel med dette unike stedet og fortsetter bratt nedover veien til Tråkka, vi passerer hvite enger med hvitveis og maigrønn løvskog og kommer ned på lysløypa der vi tar til venstre og følger blåmerket sti fra der Måneskinnsløypa krysser Tråkka mot Vettakollen. Dette er en meget god og benyttet sti forbi Fuglemyra der det er funnet korn fra Jernalderen så her har det bodd folk for mange tusen år siden. Vi elsker denne stien der vi kan velge mange alternativer ned til Sognsvann, men i dag velger vi den flotteste mot Vettakollen

Image
Mot Vettakollen

Image
Utsikt sørover fra Vettakollen

Image
Utsikt vestover fra Vettakollen

Vi når etterhvert Vettakollen etter å ha gått på en flott blåsti fra Fuglemyra utover ryggen på Vettakollen med utsikt vestover mot Holmenkollen. Når vi når toppen av Vettakollen er det som hele Oslo åpenbarer seg foran oss og et vakrere skue utover Oslo finnes ikke fra noen ås rund byen. Et enormt skue omgir oss med fjorden, åsene og storbyen og at "ingen hovedstad har maken" får vi bevist der vi står på Oslos beste utsiktspunkt og skuer utover "vår verden". Vi setter oss ned på en benk og lar alle inntrykkene presse på der vi kjenner oss igjen overalt.

Image
Bånntjern

Image
Bånntjern

Mette på inntrykk fortsetter vi bratt ned til Ankerveien og følger denne mot Bånntjern. Dette er en idyll og beliggenheten er unik der tjernet ligger under en bratt berghammer der en bekk styrter seg utfor som en foss i vårløsningen. Den maigrønne løvskogen står tett rundt tjernet og vi stopper opp ved utløpet og nyter det vakre skue mens en flokk ender svømmer forbi. Bånntjern er en av mange idyller langs Ankerveien som går fra Bærumsverk i Lommedalen til Hammeren i Maridalen.

Image
Bånntjern fra Ankerveien

Image
Ender ved Bånntjern

Image
Epleblomst ved Bånntjern

Vi følger Ankerveien videre mot Sognsvann forbi Løkka gård og husmannsplassen ved kiosken og er tilbake ved utgangspunktet etter ca 12,5 km. Vi har brukt 2-3 timer på turen pluss alle pausene på Skjennungstua og Frønsvollen og opplevd mye på så kort tid. Vi takker for turen og ønsker alle fortsatt gode forsommerturer til Skjennungstua, stedet for deg som søker noe annerledes og er i alle fall en del av "vår verden".

Image
Blåbærlyng i full blomst

God tur !

Onsdag 3 juni 2009.

Skjennungstua er ikke lenger en del av "vår verden" etter at Hanne forsvant ut av tiden så alt for tidlig lørdag 21 februar 2009. Stedet har vært stengt siden før Jul da hun ble syk.
Men vi har mange gode minner fra de 20 årene vi fikk lov til å kjenne henne og disse har fått en plass i vårt hjerte og blir der for bestandig. Som et minne om henne og stua hun elsket over alt på jord som hun og Bjørn drev i 30 år lar vi denne turen være et minne om Skjennungstua og Hanne.

Image
Hanne og Bjørn på Skjennungstua

Relaterte artikler fra arkivet:

2006

Høsttur til Skjennungstua
Romjulstur til Kikut
Sykkeltur til Løvlia
Fottur til Vangen

2005

Barfrosttur til Skjennungstua


< Forrige   Neste >

Template source from Free Site Templates by JimWORLD. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.