TOM STENSAKER
HOVEDMENY
HJEM
SØK
ARKIV
LINKER
KONTAKT MEG
KIKUTMASSIVET OG KIRKEBERGET PDF Skriv ut
Skrevet av Tom Stensaker   

Fottur til Kikutmassivet og Kirkeberget

Sykkeltur:
Sørkedalen-Kikut-Sørkedalen.
Distanse: 20 km
Fottur: Kikut-Kikuttoppen-Askehøgda-Sandungskollen-Sandungen-Kirkeberget-Sandungen-Kikut.
Distanse: 20 km

Image
Fra Askehøgda mot Porthøgda og Kikuttoppen 

Image
Utsikt fra Kikuttoppen mot syd

Vi startet fra parkeringsplassen på Åmot innerst i Sørkedalen og syklet til Kikut der fotturen denne vakre sommerdagen startet. Vi parkerte sykkelen på Kikut og var innom og tok en kaffe og bolle før vi var klare for vår ekspedisjon mot Kikutmassivet.

Image
Sydover fra Kikuttoppen

Vi tok blåmerket sti mot Kikkuttoppen og denne var svært bratt oppover og enkelte steder måtte vi nesten klatre for å komme opp og vi anbefaler å gå ned blåstien til Fyllingen hvis man bare skal opp og ned. Omsider nådde vi toppen og fikk masse flott utsikt i belønning for alt strevet med å komme opp. Kikuttoppen (612 moh) er en flott utsiktstopp og her er også kjentmannspost, toppen består av et berg med trigonometisk punkt og herfra har man flott utsikt sørover mot Tryvannsåsen og byen.

Image
Utsikt mot øst fra Kikuttoppen

Men best utsyn østover og nordover får man hvis man går litt bortenfor toppen ca 50 meter nord for toppen ligger det et berg der man har det beste utsynet mot østre deler av Nordmarka. Her kan vi se mot Varingskollen, Romeriksåsene og så langt øyet rekker mot øst. Her er det fint å ta seg en rast eller bare legge seg ned å slappe av og nyte utsikten og være til. Vi slapper av en stund men vil videre og oppleve nye topper så da er det bare til å fortsette videre på blåmerket sti mot Porthøgda.

Image
Porthøgda og Kikuttoppen fra nord

Vi må ned et stykke og i bunnen her er det litt vått, videre følger vi skiløypa oppover og her er det planert for stor maskin og brei trasse. Vi går ikke opp på Porthøgda fordi det ikke er noe utsikt derfra, bare et tårn for mobildekning. Toppen ble liksom ødelagt etter det inngrepet og vi fortsetter bare videre mot Porten der vi tar farvel med skiløypa som går ned til Kikut og følger blåmerket sti mot Askehøgda som består av flere småtopper hvorav den høyeste er på 604 meter.

Image
Mot Norefjell

Det er frodig landskap her oppe og vi får av å til følelsen av å gå i en park, masse forskjellige blomster og høyt gress følger oss hele veien. Stien går helt utpå kanten av Askehøgda i vest og vi ser ned mot Vesle Fyllingen og vestover mot Krokskogen og Norefjell. En fantastisk sti over svaberg og grønne sletter opp og ned over alle småtoppene og utsynet vestover følger oss hele veien bortover dette mektige platået, kanskje en av de flotteste stiene i hele Marka.

Image
Vi ser ned mot Vestre Fyllingen

Image
Og videre sørover

Image
Og vestover mot Krokskogen

Fra Askehøgda kommer vi etterhvert til Sandungskollen også den har en del fortopper og vi følger stien i det samme vakre landskapet og får etterhvert utsikt nordvestover mot Vesle Sandungen. Den blåmerkede stien går ikke oppom Sandungskollen og vi må følge et tråkk for å komme opp på den nordligste toppen der vi har et imponerende utsyn nordover mot Store Sandungen, Sandungen gård og Kirkeberget som er dagens mål.

Image
Utsikt fra Sandungskollen mot Vesle Sandungen

Vi ser herfra helt til Sandungskalven og at Store Sandungen er Markas største vann forstår vi godt der det ligger foran oss i all sin prakt. Vi legger oss ned i lyngen og skuer ned på Sandungen gård som ligger i hjertet av Marka og er en av de største plassene i Nordmarka. Vi ligger utstrakt i lyngen og bare nyter å være til en helt vanlig søndag formiddag på Sandungskollen.

Image
Mot Sandungen gård og nordover

Image
Sandungen gård

Image
Mot Store Sandungen og Sandungskalven

Men vi må videre for vi skal lengre enn langt og tar farvel med Sandungskollen og Kikutmassivet og fortsetter ned til blåmerket sti som vi følger nedover mot Kavlibrua mellom Vesle og Store Sandungen. Vi kommer inn på skiløypa mellom Kikut og Sandungen som vi følger nedover og etterhvert får vi flott utsyn mot Kirkeberget med Sandungen gård nedenfor.

Image
Utsyn mot Sandungen og Kirkeberget

Image
Utsyn mot Kirkeberget og Sandungen gård

Image
Sandungen gård fra Kavli bru

Fra Kavli bru følger vi skiløypa opp til Sandungen gård, vi treffer Gunnar på Kalven og slår av en prat med han. Vi tar farvel med Gunnar og fortsetter blåmerket sti mot Kirkeberget som går utenom det vakre tunet på gården og vi minnes den gang det var servering her på tunet.

Image
Tunet på Sandungen gård

Fra gården bærer det bratt oppover gjennom stor skog og stien følger skiløypa mellom Sandungen og Katnosa et kort stykke før den tar til høyre og opp ca 2 km til Kirkeberget (629 moh). Det går javnt bratt oppover mot toppen og snart når vi toppen som består av en liten brannvakthytte som er plassert på det høyeste punktet og er Oslos høyest beliggende bebyggelse.

Image
Mot Toppen av Kirkeberget (629 moh)

Vi går opp til hytta og setter oss på verandaen som går rundt hele hytta, herfra har man et fantastisk skue sør og østover mot Store Sandungen og Hakkloa, de største vannene i Marka. Vi ser hele Nordmarka syd mot Kikutmassivet, Tryvannsåsen og litt av byen og fjorden og tenker der vi står at ingen hovedstad har maken til friluftsområder som Oslo. Vi står ved Oslos nordligste grense og på dens høyeste topp og nyter "vår verden".

Image
Utsikt sørover mot Store Sandungen og Hakkloa

Vi har nådd "vår verdens ende" og dagens mål og inntar lunch på verandaen til den mest orginale hytta i Marka som blir altfor lite brukt etter som stedet ble nedlagt som brannvakthytte for mange år siden. Hytta forfaller og burde vært gjort mulig å bli brukt for almenheten, et unikt sted og oppleve soloppgang og solnedgang fra Oslos tak. I mellomtiden får vi ta til takke med den luftige verandaen rundt hytta.

Image
Hytta på Kirkeberget

Vi tar farvel med Kirkeberget og vandrer samme vei tilbake om Sandungen gård og videre blåmerket sti til Kikut utenom Kikutmassivets mange topper. Vi når Kikutstua før stengetid og kjøper en kaffe og smaker på Anes fantastiske gulrotkake med ostekrem og føler at vi feirer all de flotte toppenes bestigning, en slags premie. Deretter sykler vi tilbake til Sørkedalen og dermed er turen over. Vi har syklet 25 km og gått ca 20 km og takker for en flott tur over fire av Markas vakre topper. God tur til Kirkeberget !
< Forrige   Neste >

Template source from Free Site Templates by JimWORLD. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.