TOM STENSAKER
HOVEDMENY
HJEM
SØK
ARKIV
LINKER
KONTAKT MEG
BILDER FRA ARNAFJORD PDF Skriv ut
Skrevet av Tom Stensaker   

Arnafjord i bilder og tekst.

1. Bilder fra fjorden og bygda.
2. Bilder fra fottur i Arnafjordfjella.
    Tur 1.
    Rute: Neset-Rosete-Fagerdalsnipa-Vatnane-Tenne.
    Tur 2.
    Rute: Framfjorden-Bungane-Saursete-Skoddesete-Lomsli.

ImageVi har tatt farvel med Smørstabbreen for i år og skal tilbringe den neste uka på vestlandet ved Sognefjorden. På vei mot vårt paradis Arnafjord i Vik i Sogn er vi først innom Fortun der vi tar turen opp til høydegården Fuglesteg. Det tar ca 2 timer opp til gården som ligger høyt over Fortun. Gården er for lengst fraflyttet, men Luster Turlag har satt i stand hele stasen og gården er nå DNT ubetjent hytte og åpen for almuen. Et fantastisk sted "der ingen skulle tru at nokon kunne bu".

Image
Fuglesteg, steinhuset som nå er rehabilitert, mens låven snart er ferdig.

Image
Utsikten fra Fuglesteg mot fjorden.

Vi drar videre vestover til Vangsnes etter å ha krysset Sognefjorden med ferge, her tar vi en avstikker et par mil langs sørsiden av Sognefjorden til Fresvik der vi tar turen opp til Fresvikåsen og fortsetter opp til Mulakampen og skuer utover Fresvik denne perlen langs Sognefjorden.

Image
Fresvik fra Mulakampen

Image
Fresvikbreen

Fra Fresvik kjører vi Fresvikdalen oppover til Engi der veien stopper, her ligger det en stor setervoll med mange små sel. Vi fortsetter til fots opp til Huldrefossen ved foten av breen, rundt oss stiger de bratte fjellene tusen meter rett opp fra dalen og er du i Fresvik må du ta turen innover denne fantastiske dalen og gå helt fram til foten av Huldrefossen.

Image
Vi ser innover dalen og skimter breen over fossen.

Image
Det er to fosser.

Image
Vi nærmer oss Huldrefossen.

Image
Nærmere kommer vi ikke og står nesten rett under den og kjenner dusjen fra fossen.

Vi reiser videre tilbake til Vangsnes og Vik i Sogn som er tettstedet i denne Kommunen. Fra Vik fortsetter vi langs Sognefjorden mot Arnafjord som består av tre små tettstedet Framfjorden, Indrefjorden og Neset. Vi skal til Neset den innerste bygda der veien ender og her skal vi tilbringe ti deilige dager på gården Haugen der vi har slekt.

Image
Solnedgang ved Sognefjorden.

Image
Neset fra Nista.

Image
Neset og Arnafjorden fra heimestølen til Lee.

Image
Neset fra Lee.

Image
Framfjorden og Neset i bakgrunnen fra Lee.

Image
Tettstedet Neset med brygga fra fjorden.

Image
Brygga og "sentrum" fra fjorden.

Image
Brygga sett ovenifra.

Image
Kaia på Neset (Arnafjord tettsted).

Image
Den gamle butikken og Kaia.

Image
Husene er fraflyttet og brukes bare til feriebruk.

Image
På vei ned til Kaia.

Image
Tenne innerst i fjorden, her lå heimestølene til gårdene på Neset.

Image
Fra Hallset i Indrefjorden.

Image
Fra Hellane der det er mange fine fosser.

Tur 1.
Rute: Neset-Rosete-Fagerdalsnipa-Vatnane-Fossesete-Tenne.

Turen starter fra gården Haugen på Neset og følger bratt stølsvei(sti) opp til heimestølen Rosete med flotte utsiktspunkter som Ravneberg og Storeli. Herfra har man flott utsikt utover Arnafjorden, Neset og Framfjorden. Vi bruker ca en og en halv time opp til den vakre stølen Rosete som står åpen for alle, her kan du sette deg på dørstokken med en kopp kaffe og nyte "det gode liv" å se ned i Arnafjord "vakreste sted på jord". Her er kalver og kviger som beiter og selvfølgelig masse sauer.

Image
Fra Storeli ser vi rett ned på Neset.

Image
Og innover mot Framfjorden.

Image
Det gamle selet er restaurert for 30 år siden.

Image
Kviger og kalver koser seg på selsbøen.

Image
Rosete ligger fantastisk til akkurat over skoggrensen.

Image
Selsbøen er frodig og grønn selv tidlig i september.

Image
Fra dørstokken på Rosete kan man nyte "det gode liv" med Framfjorden i bakgrunnen.

Image
Vi tar farvel med Rosete.

Image
Og Framfjorden.

Image
Flott utsikt mot høydegården Bungane på andre siden av fjorden.

Image
Og Dragsbotn der stølen til Nista ligger svært isolert.

Image
Vi tar farvel med fjorden og skuer vestover mot Indrefjord før vi drar innover fjellet.

Vi forlater Rosete og fortsetter bratt oppover liene mot Rosetevarden der vi tar farvel med fjorden og alle de vakre stedene i og langs Arnafjorden og begir oss innover fjellet. Vi krysser Fagerdalen og er på vei opp til Fagerdalsnipa, høyeste toppen på denne halvøya mellom Arnafjord og Finnen. Ettersom vi kommer høyere får vi flott utsikt mot Sognefjorden i alle retninger innover fjorden og utover. Fra toppen av Fagerdalsnipa kan vi se helt til Jostedalsbreen og Hurrungane i nord og øst, hele Stølsheimen i vest og mot Fresvikbreen i sør.

Image
Fagerdalen.

Image
Varden på Fagerdalsnipa.

Image
Fra Fagerdalsnipa og utsyn østover.

Image
Og utsyn utover Sognefjorden.

Fra Fagerdalsnipa går vi litt nedover på den andre siden og kan etterhvert se rett ned i Finnen, her bor en familie som lever av geiter og turisme. De har ikke vei så de har bare fjorden som framkomstmiddel og barna må kjøres i båt hver dag frem og tilbake til Vik. Morgen og ettermiddag kommer rutebåten mellom Ortnevik og Vik med post og tar med seg geitemelken til Vik. Synnøve Finden var fra dette stedet.

Image
Vi ser rett ned i Finnen litt nedenfor toppen.

Image
Vi somer inn det vesle neset med den isolerte gården Finnen.

Går vi litt lenger bortover skuer vi etterhvert ned mot et av de mest isolerte stedene langs Sognefjorden, nemlig Finnebotn. For å komme hit må man ha båt og stedet ligger enda lenger innover fra Finnen i en liten fjordarm som fryser til om vinteren og når isen er usikker er folkene som bor her helt isolerte. Det går en sti mellom Finnebotn og Finnen og her gikk skolebarna til skolen på Finnen i gamle dager. Stedet lå fraflyttet fra 1960 tallet til ca år 2000, da flyttet en familie tilbake og de lever av turisme.

Image
Vi skuer ned mot det aller helligste nemlig Finnebotn.

Image
Finnebotn er i dag åpnet for turister og det var for et par år siden rockefestival her, men stedet kan aldri bli komersielt heldigvis.

Image
Vi nyter denne "helligdommen" ovenifra.

Image
Stedet er omgitt av tusen meter høye fjell på alle kanter og bare fjorden er adkomst mot sivilisasjonen.

Image
Vi tar farvel med denne unike perlen langs Sognefjorden.

Vi tar farvel med Finnebotn og Finnen og vandrer tilbake over fjellet og følger Fagerdalen ned til Vatnane som var stølen til gårdene på Neset i Arnafjord. Her står fem sel som brukes til hytter og en av dem leies ut til Bergen Turlag som ubetjent hytte, denne står altid åpen og for en liten penge kan du overnatte her. Stølen ligger vakkert til ovenfor Vatnavatnet med nydelig utsikt vestover mot Einebærfjellet som er det høyeste fjellet i dette området.

Image
Myrull

Image
Sauer

Image
Stølen Vatnane.

Image
Selene på Vatnane er i god stand.

Image
Fra Vatnane er det flott utsyn vestover mot Einebærfjell.

Vi tar farvel med Vatnane og fjellet og vandrer nedover mot Arnafjorden, men nå følger vi den gamle stølsveien ned til Tenne som de fraktet beista opp og ned til Vatnane i gamle dager. Vi passerer elva fra Vatnavatni og tar etter hvert sti mot venstre nedover lia med fantastisk utsikt utover Arnafjorden. Vi passerer heimestølen Fossesete og den praktfulle fossen før vi småløper nedover stølsveien til Tenne.

Image
Fossesete.

Image
Fossen ovenfor Fossesete.

Tur 2.
Rute: Framfjorden-Bungane-Saursete-Skoddesete-Lomsli.

Vi sykler fra Neset til Framfjorden og rett før tunellen setter vi fra oss sykkelen og tar ny traktorvei oppover mot høydegården Bungane. Den gamle stien er historie og den nye traktorveien er lagt svært bratt i terrenget og det er alltid strevsomt bratt oppover. Etter en drøy time tar vi av fra traktorveien og følger den gamle stien gjennom en grind til Bungane. Gården er for lengst fraflyttet og brukes som hytte. Beliggenheten er unik og et eksempel på hvordan folk kunne slå seg til fordi det ikke var plass nede ved fjorden i hine hårde dager.

Image
Mot Bungane fra Fjorden.

Image
Hoydegården Bungane med utsikt mot Tenne.

Image
Fantastisk beliggenhet.

Image
Husene på Bungane.

Image
Fra Bungane mot Tenne.

Image
Vi ser ned mot Framfjorden.

Vi tar farvel med Bungane og vandrer videre oppover mot stølen Saursete på god sti og selv om det ikke støles lenger er det mye sauer som går her og litt folk så den gamle stølsveien holdes ved like. På vei oppover ser vi ned på Bungane og Arnafjord langt der nede og når vi når Saursete er utsikten maksimal. Stølen har en del sel som brukes som hytter. Vi setter oss på stølsvollen og nyter utsynet og høstsola.

Image
Bungane og Neset.

Image
Vi ser ned på Bungane og langt der nede Neset.

Image
Innerst i Arnafjorden fra Saursete.

ImageMot Tenne fra Saursete.

Vi fortsetter videre fra Saursete og i ca 1000 meter over fjorden følger vi denne utover langsmed kanten og får flotte motiv mot Neset, Arnafjord og Oterskred som ligger rett under oss på andre siden av fjorden. Stedet har ikke vei og her er tre bruk hvorav to har fastboende. Et av dem lengst til høyre heter Notaberge og her bor tre søsken som for lengst er pensjonister, men som fortsatt driver med geiter.

Image
Vi ser ned på Arnafjorden og Neset.

Image
Somer inn Neset.

Image
Et fantastisk skue i alle fall for en østlending.

Image
Neset.

Image
Vi nyter utsynet 1000 m over fjorden.

Image
Rett under oss ligger Otterskred.

Image
Vi somer inn de tre gården som ligger her.

Image
Fjorden blir lengere og lengere.

Image
Flotte høstfarger.

Image
Flott utsyn mot Sognefjorden.

Vi ser bort på stølen Nygot, der det er bygget en ny hytte og utsikten mot Sognefjorden er fantastisk. Høstfargene omgir oss overalt på vei ned til den fantastisk beliggende setervollen Skoddesete. Det er ingen skodde her i dag bare vidunderlig klart høstvær og fra Skoddesete ser vi hele Sognefjorden. Det er godt beite her for de to kuene på vollen som står grønn og frodig denne vakre høstdagen.

Image
Mot Nygot

Image
Stølen Skoddesete.

Image
Utsikt fra Skoddesete mot Sognefjorden.

Image
Saftig og godt gress for disse kyrene på den frodige stølsvollen til Skoddesete.

Den siste biten bort til Lomsli er kort og disse to stølene ligger bare 500 m fra hverandre og vi går gjennom høstrød lyng fram til Lomsli der vi avslutter denne turen langs Arnafjorden og tar samme vei tilbake. Man kan fortsette videre til Vik og ta bussen tilbake, men vi hadde glemt penger og avslutter her, takk for turen !

Image
Vi når dagens mål Lomsli.

Image
Høst på Lomsli.

Tilleggsinfo:

Nettlenker

Arnafjord

Turisme

*****************
(klippet fra www.ngu.no)
Historiske fjellskred

Gjennom historiske skildringer, kirkebøker o.l. finnes det dokumentasjon for en
rekke fjellskredulykker og deres skadeomfang i Norge. NGU og NGI har
gjennomført en analyse av slike data og kommet til at vi må forvente 2-4 store
fjellskred pr. århundre.

Viktigste kjente fjellskredulykkene i Norge de siste 300 år.

Image

*****************

Raset i Arnafjord ser man godt på bildene. Dvs hvordan det ser ut  dag. Det var en ikke så rent liten flodbølge som kom som et resultat av at "Neset" ble til i 1811.


Image
< Forrige   Neste >

Template source from Free Site Templates by JimWORLD. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.