TOM STENSAKER
HOVEDMENY
HJEM
SØK
ARKIV
LINKER
KONTAKT MEG
GOD GAMMELDAGS VINTER I ØSTMARKA 13 FEBRUAR 2006 (UTEN BILDER) PDF Skriv ut
Skrevet av Tom Stensaker   

Skitur mandag 13. februar 2006.

Rute:
Sørlihavna-Geitsjøen-Marikollen-Geitsjøen-Tonevann-Rausjøen-Vangen.
Vangen-Steinsjøen-Skålsjøen-Knurra-Losby-Sørlihavna.

Dagens tur startet fra Sørlihavna i Lørenskog i kaldt vintervær. Vi fulgte nypreparert løype til Losby. Derfra tok vi løypa mot Østmork i retning Djupdalen oppover til Djupdalshytta. Det var preparert med stor maskin hele veien opp til Djupdalsmyra og ned til Ramstadsjøen. Denne traséen er nylig ryddet slik at stormaskinen kan kjøre hele veien fra Losby-Djupdalen-Marikollen og er et fint alternativ til Badstudalen.

Vi fulgte løypa helt ned til Marikollen, som er et fint utgangspunkt for nordlige Østmarka. Det var beinkaldt nede ved Marikollen, men det var likevel mange barn i slalombakken. Vi derimot snudde her og gikk samme vei tilbake til Ramstadsjøen og tok scooterløypa over dette vakre vannet; litt isete spor, ellers ok.

Etter en kilometer var vi ved Setertjernstua der det er servering og gudstjeneste hver søndag om vinteren. Vi fortsatte videre ned Badstudalen, men det var ikke badstutemperatur, men frysebokstemperatur nedover dalen. Et artig navn på en iskald dal. Flotte løyper hele veien. Nede ved Geitsjøen tok vi den scooterpreparerte løypa over vannet mot Røyrivannet, passerte Knurra og fortsatte over vannet og videre (fremdeles scooterpreparert løype) i retning Tonevann. Løypa går rett under Liseterkollen (310 moh). Det er litt kronglete terreng her, og går man motsatt vei må man være forsiktig i utforkjøringene.

Tonevann lå foran oss med Tonekollen (368 moh) i øst. Dessverre er det en del hytter langs vannet, men det er allikevel svært vakkert. Fra Tonevann er det kort vei ned til Mosjøen, et av mange lange smale vann i Østmarka (3-4 km). Også her ligger det mange hytter langs hele vannet. Vi krysset vannet på langs, gikk i land helt i sør og fortsatte på veien til Raudsjø.

Her snudde vi og gikk tilbake til Mosjøen for å rekke Vangen før stengetid. På Mosjøen tittet sola frem, og vi staket oss bort til vika der løypa opp til Vangen starter. På Vangen var det stille, og Roy bestyrer tok seg tid til en lang prat. Han kunne fortelle at det er slitsomme helger på Vangen når det er slik drømmevinter med masse folk hver helg.

Etter en lang prat og en god matpause forlot vi Vangen. I bakkene nedenfor møtte vi en annen milsluker: den 75 år gamle Ragnar Djupsjord som fortalte at han har passert 300 mil på ski i vinter. Denne dagen hadde han elget seg gjennom det meste av løypenettet fra Bysetermosen til Skårer i Lørenskog og tilbake igjen. Ragnar er noe for seg selv. Han er utrolig sprek, har et høyt aktivitetsnivå og er rik på opplevelser. Han går på ski hver dag om vinteren og padler om sommeren. Han har vært på alle 2000-meterstoppene i Norge og på mange av de høyeste toppene ellers i verden. Han drar gjerne rundt i verden et par måneder hvert år - og har likevel tid til å være gift!

Vi sa farvel til Ragnar og fortsatte videre mot Steinsjøen, Skålsjøen og ned til Knurra og Røyrivann. På Mønevann lå frostrøyken tre meter over isen, og det rimet i sjegget. De tre vakre plassene rundt vannet, frostrøyken og fullmånen gjorde resten av turen til en opplevelse, og vi takker vår skaper for en 'salig stund' denne kalde vinterdagen. Over golfbanen på Losby var det bikkjekaldt. Det lyste varmt fra hotellets dype salonger mens vi staket oss mot Sørlihavna idet mørket falt på.

Så var vi tilbake ved utgangspungtet etter en fantastisk vinterdag i Østmarka. Turen ble lang, ca 50 km, men det er bare en 'hviledag' for denne skribenten. I morgen blir det kanskje lengre. Takk for følget og gode vinterlige turer til dere i Østmarka - som bare oppleves akkurat nå!
< Forrige   Neste >

Template source from Free Site Templates by JimWORLD. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.