TOM STENSAKER
HOVEDMENY
HJEM
SØK
ARKIV
LINKER
KONTAKT MEG
VILLMARKSTUR FRA BISLINGEN TIL SKAR PDF Skriv ut
Skrevet av Tom Stensaker   

Forslag til Villmarkstur

Rute:
Bislingen-Gjerdingen-Grimsvann-Daltjuvmana-Stålmyra-Helgeren-Gåslungen-Skar.
Distanse: 40 km

Image
Rajebråtan
Ta Skiforeningens buss lørdag eller søndag til Mylla og fortsett ned til Mylla  Sag ca 500 meter og ta løypa opp mot Grønntjern, etterhvert kommer vi til et løypekryss til Rajebråtan rett før Grønntjern og her begynner "Villmarksløypa". Først over åpne myrer før det bærer til dels meget bratt ned til Rajebråtan. Dette er en god gammeldags løype og noe av det bratteste en kan oppleve av løyper i Marka, så hold tunga rett i munnen.

Image
Rajebråtan

Image
Farvel til Rajebråtan på vei ned til Gjerdingen

På Rajebråtan er det servering og vi slapper vi av litt etter adrenalinkicket ned fra Bislingen, så vi setter oss i solveggen med toddy og vaffel og slapper av før det igjen bærer ned mot Gjerdingen og over vannet til Gjerdingsdammen. Ved Gjerdingsdammen ligger en stor bygning på to etasjer; tidligere skole for Nordmarka nord, leies i dag ut til en forening. Et steinkast unna ligger Damvokterboligen, men det er lenge side det var fastboende her, og stedet leies ut.

Image
Den gamle Damvokterboligen ved Gjerdingen Dam

Image
Den gamle skolen ved Gjerdingen Dam

Image
Hovedløypa mellom Svartbekken og Katnosa går over demningen

Image
Damvokterboligen

Image
Skiløpere ved Gjerdingen Dam

Image
Farvel til Gjerdingen

Vi fortsetter hovedløypa sørover ca 500 meter og tar av ved løypekryss mot Grimsvann og følger så "Villmarksløypa" over Grimsvannet mot Karidalskrysset. Her går det løype mot Snøploghøgda og Sandungskalven, men vi følger veien ned til Daltjuven. Nord i Daltjuven kommer vannet fra Gjerdingen i tunnel ut i Daltjuven og går videre i tunnel til Sandungen og Nordmarksvassdraget som ender i Maridalsvannet; byens drikkevann. Da de bygde tunnellene for mange år siden, lå det flere hus her nord i Daltjuven, men disse er borte for lengst.

Image
Langs bekken fra Grimsvann er det mye snø

Image
Grimsvann

Image
Daltjuven

Vi tar "Villmarksløypa" over Daltjuvmana og får lønn for strevet da vi har kravlet oss opp til toppen: et fantastisk utsyn sørover mot Sandungen og Kikutmassivet. I vest aner vi Kirkeberget (629 moh), Oslos høyeste topp, og litt nord for dette Branntjernhøgda (640 moh). Fra toppen bærer det bratt ned til Manntjern. Her finnes en fin løype ned til  Magovika nord i Hakloa. Vi tar derimot løypa østover mot Lille Daltjuven - en del bratte kneiker ned til vannet. Så krysser vi bilveien til Stryken og fortsetter mot Stålmyrene.

Image
På vei opp til Daltjuvmana

Image
På toppen av Daltjuvmana

Image
Daltjuvmana

Image
Manntjern

Image
Vesle Daltjuven

Image
Ved Stålmyrene passerer vi hovedløypa mellom Stryken og Kikut

Image
Sørover fra Stålmyrene mot Anderstjern

Image
Flotte furumoer og åpent landskap sør for Stålmyrene

Image
Mot Anderstjern

Image
Flott scooterløype mellom Nordre og Søndre Anderstjern

Videre krysser vi hovedløypa fra Stryken til Kikut ved Stålmyra og fortsetter "Villmarksløypa" sørover i åpent landskap mot Anderstjerna og videre ut på Trehørningsrumpa. Navnet Trehørningen kommer av at vannet har tre hjørner. Fra Trehørningen går det tunnel til Helgeren som renner ut i Maridalsvassdraget. Vi tar  løypa til høyre mot  Sølvvika nord i Helgeren parallelt med tunnellen som kommer ut i Sølvvika. Det er svært vakkert i Sølvvika, og vi får et snev av villmarksfølelse før vi kommerut på selve Helgeren, som bare er et kjempestort vann som man må over.

Image
Trehørningsrumpa

Image
Trehørningen gård fra Askeren

Image
Trehørningen gård

Image
Sølvvika

Vi går omsider i land ved dammen og fortsetter noen hundre meter til løypekryss mot Skar. Videre går vi "Villmarksløypa" over Myrtjern og ned til Gåslungen. Denne traséen er godt kjent av mange og er en perle av en løype; alltid bra scooterpreparert av Erik Topp (lærer ved Nordmarka skole på Bjørnholt). Han og elevene skal ha æren for at denne løypa alltid er førsteklasses. Denne jobben er viktig, for dette er en av hovedløypene mellom Skar og Kikut.

Image
Myrtjern

Image
Øyungen

Image
Øyungen fra sør

Siste biten ned til Gåslungen er bratt og kronglete, men nede ved vannet er alt glemt, for over Gåslungen og Øyungen er det så utrolig vakkert. Vi suger til oss inntrykkene denne siste vakre biten av "Villmarksløypa". Fra Øyungen og ned til Skar følger vi dobbeltpreparert spor, slitne og takknemlige for alle nedoverbakkene til Skar og for en spennende villmarkstur som sent vil bli glemt. Vi takker for følget og håper at nettopp du tar turen, det går Skiforeningensbusser til Mylla hver helg til Påske.

Fra Skar går det buss omtrent en gang i timen, så sjekk busstider på forhånd.  God tur!

Takk for følget!
< Forrige   Neste >

Template source from Free Site Templates by JimWORLD. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.