TOM STENSAKER
HOVEDMENY
HJEM
SØK
ARKIV
LINKER
KONTAKT MEG
VILLMARKSTUR FRA RINGKOLLEN TIL SØRKEDALEN PDF Skriv ut
Skrevet av Tom Stensaker   

Skitur utenfor allfarvei og en klassiker gjennom Marka.

Rute:
Ringkollen-Svarttjern-Vikseter-Storflåtan-Vesleflåtan-Langlia-Skansebakken.

Distanse:
28 km.

Image
Skiforeningen ønsker oss God tur !Turen startet ved Ringkollen, dit vi ankom med Skiforeningens buss fra Oslo, og målet er Skansebakken. Vi tar hovedløypa mot Løvlia til Femputtene der hovedtråkket går.

Image
Ved Kolltjern

Image
Mot Femputtene

Image
Vi tar farvel med Ringkollen ved Femputtene

Vi tar av  løype til venstre ved Femputtene opp mot Svarttjerna (637 moh) - to små tjern på verdens tak. Svarttjern er et av de høyeste vannene i Marka og løypa går bratt opp fra Femputtene til de to små tjerna. Det første tjernet er det minste og vi går i åpent lende til det største Svarttjern.

Image
Det første Svarttjern er det høyeste og minste av de to tjerna

Image
Lille Svarttjern mot nord

Image
Høyere kommer vi ikke

Image
Vi nyter dagen og sola midt i fjeset

Image
Det er bratt opp fra det største Svarttjern

Videre går vi langs Rughaug (681 moh). Så krysser vi Treningsrunden og fortsetter over Viksetermyra til Viksetra. Over Viksetermyrene opplever vi dette vakre og åpne landskapet som er så typisk for Krokskogen.

Image
Mellom Svarttjern og Rughaug

Image
Rughaug (681 moh) ruver i dette flate landskapet og er lett å bestige

Image
Vi krysser Treningsrunden mellom Borgersetra og Vambu

Image
Myrer og åpent lende hele veien langs Viksetermyrene

Image
Viksetermyrene

Image
Vi elsker dette terrenget

Image
Rett før Vikseter må vi gå Treningsrunden noen hundre meter

Ved Vikseter tar vi av fra Treningsrunden som vi må gå et par hundre meter før vi tar rett frem og videre bratt nedover til Sæterroa. Den gamle store setervangen er tilgrodd med skog, og husene er for lengst borte, bortsett fra ett som står på Sæterroa nord i Storflåtan (som vi skal forbi senere). Gårdene Vik og Moe på Ringerike setret her for mange år siden, og det sies at Jørgen Moe (Asbjørnsen og Moe) var gjetergutt på Viksetra og fikk inntrykk her til noen av sine mange eventyr.

Image
Storflåtan

Fra Viksetra går det løype bratt ned til hovedløypa mellom Ringkollen og Løvlia. Vi fortsetter derimot ned til Sæterroa og ut på Storflåtan, går over hele Storflåtan til dammen, passerer Storflåtan gård som ligger vakkert til. Gården har ikke elektrisitet, men agregat og solcellepanel sørger for strøm. Den eies av Steinar Flåten, hvis far kom fra Heggeliseter. Han igjen overtok gården etter sin (barnløse) onkel Anders Flåten som døde for noen år siden.

Image
Ved utløpet til Vesleflåtan

Image
Elva fra Storflåtan renner ut i Vesleflåtan og akkurat her er det vakkert og vi har sett Fossekallen her mange ganger

Vi tar farvel med Storflåtan og fortsatte ned til Vesleflåtan. Dette vakre vannet er en perle, langt og smalt med mange viker og bukter. Her får man følelse av  villmark. Ta gjerne en rast i sola på en av de mange idylliske plassene langs land. Vi går over hele Vesleflåtan inn til Rumpa (hale) og videre ned mot Svarten. Der krysser vi bilveien før det bærer bratt ned til Svarten.

Image
Nord i Vesleflåtan

Image
Sør i Vesleflåtan

Image
Rumpa sør i Vesleflåtan

Vi krysser den sydligste delen av vannet og passerer en liten øy der det står et gammelt metallskilt som Skiforeningen brukte for mange år siden. Dette er en liten kuriositet som vi håper får stå i fred som et minne om gamle dagers skilting.

Image
Ned mot Svarten

Image
Ved utløpet av Svarten

Vi går i land rett før demningen (en av de høyeste i marka) og fortsetter i smilende terreng opp til Grenadertraseen som vi følger nedover i bratt terreng til et løypekryss. Der tar vi av fra Grenaderen og følger puttisløypa sørover mot Kringla. Vi går over vannet og videre på oversiden av Langliveien mot foten av Slottet (538 moh).

Image
Fra Kringla har vi flott utsyn mot Oppkuven

Image
Flott utsyn mot Langlivann

Image
Løypa mellom Kringla og Saltholshøgda er kupert

Deretter kommer vi til et løypekryss som viser vei til Stuevann og Oppkuven, en upreparert løype som bare må oppleves. Vi går ikke den villmarksløypa i dag, for det krever brede ski. Den turen skal vi fortelle om en annen gang. I stedet fortsetter vi  sørover parallelt med veien. Ny løype tar av fra Kjelsåsputten og ned til Bergendalsmoen langs flotte myrer.

Image
Mot Kjelsåsputten

Image
Over myrene vest for Kjelsåsputten

Tidliger gikk løypa forbi Kjelsås gård (privat eie), som er den høyest beliggende gården i Sørkedalen, med flott utsikt utover dalen. Det fortelles at den siste bjørnen som ble skutt i Nordmarka, ble fraktet hit, og bjørneskallen finnes på gården. Det fortelles at den ble brukt som fotball av ungene i de dager.

Vi kommer etterhvert inn på Nye Heggeliveien og følger denne noen hundre meter før scooterløypa om Bergendal til Skansebakken tar av bratt ned til høyre. Vi passerer den vakre grenda Bergendal der den kjente skiløperen Laurits Bergendal kom fra. Omsider når vi  Nedre Lyse og hovedløypa ned til Skansebakken.

Image
Sørkedalen ønsker oss velkommen

Image
Nedre Lyse

Vi er i mål etter en vidunderlig vakker tur - stort sett i puttisløyper, preparert med scooter. Vi har gått ca 28 km, og vi når akkurat bussen på Skansebakken (som går hver  time). God tur til dere og takk for følget.
Løypa fra Vesleflåtan-Langlia-Skansebakken er  preparert i år.
< Forrige   Neste >

Template source from Free Site Templates by JimWORLD. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.